Sztuczna inteligencja o imieniu Ada zmienia zasady gry na rynku serwisów z ofertami nieruchomości.

Chcesz wynająć mieszkanie i…. masz do wyboru co najmniej kilka serwisów internetowych, a na nich tysiące ofert mieszkań.  Wiele z nich nieaktualnych, przekłamanych, ubogich w opis, z fatalnej jakości zdjęciami. Musisz gdzieś zamieszkać, więc zaciskasz zęby, szukasz, przeglądasz setki ofert, dzwonisz, umawiasz się na spotkania z pośrednikami, często kosztem zajęć na uczelni czy pracy. Frustrujesz się, bo kolejny raz tracisz czas na oglądanie mieszkania, które nawet w połowie nie odpowiada Twoim potrzebom.

A gdyby tak poszukiwaniem mieszkania zajęła się sztuczna inteligencja? Marzenia?

Nic bardziej mylnego. Poznaj Adę - pierwszą sztuczna inteligencję, podobną do Siri od Apple czy Alexy od Amazona, która zna rynek najmu jak własną kieszeń i pomoże każdemu, kto ma już dość szukania ofert na własną rękę. Ada to chatbot, który używa AI na każdym etapie procesu wynajmu: od znalezienia mieszkania czy pokoju, po porównywanie najlepszych ofert, koordynowanie terminów spotkań aż po negocjacje warunków najmu. Jeśli z Twoim obecnym mieszkaniem jest coś nie tak, chatbot sprawdzi za Ciebie, czy aktualnie na rynku nie ma czegoś lepszego.

Ada połączyła właśnie siły z YouNick, zdobywając 1 milion złotych wsparcia finansowego od funduszu inwestycyjnego YouNick Mint i tym samym know how  Nickel Development, na czele których stoi Dagmara Nickel. Połączenie potencjału Ady i YouNick, to przepis na prawdziwy game changer na rynku wynajmu nieruchomości. Inwestycja dokonana została przy wsparciu funduszy NCBiR z programu BRIdge Alfa.

Współpraca między nami wydawała się naturalnym krokiem. Sieć branżowych kontaktów YouNick pozwoli nam także rozwinąć sprzedaż i zapewnić kolejne wdrożenia komercyjne.”

tłumaczy Natalia Świrska, COO Ady

Zespół Ada i YouNick Mint koncentruje się głównie na rozwoju korzyści dla najemców, ale nie zapominają również o pośrednikach, których Ada już niedługo również odciąży od mozolnej pracy odbierania telefonów, wyszukiwania idealnych mieszkań i pozwoli skoncentrować się na konkludowaniu umów.   "W tym procesie Ada zapewnia rozwój chatbota, a YouNick Mint oprócz inwestycji, daje dostęp do networku związanego z najmem mieszkań: pośredników, deweloperów oraz do źródeł wiedzy na temat praktyk panujących na tym rynku." - dodaje Dagmara Nickel, CEO funduszu YouNick Mint i Nickel Development.

"Ada to pierwsza taka sztuczna inteligencja na rynku wynajmu w Polsce. To rynek warty około 14 miliardów złotych, a przecież wynajem robi się u nas coraz bardziej popularny. Dodatkowo potencjał wzrasta wykładniczo, kiedy patrzy się na rynki zagraniczne." - mówi Kamil Nicieja, CEO spółki.
Popularność chatbotów takich jak Ada rośnie we wszystkich branżach — użytkownicy chcą korzystać z szybkich rozwiązań umożliwiających im łatwą komunikację. Business Insider podaje, że 60% dominujących na rynku gospodarczym pokoleń milenialsów i generacji X oswoiło się z już z chatbotami i mieli do czynienia z przynajmniej jednym takim produktem. Wiele firm zwróciło już uwagę na drzemiący w botach potencjał opierając swoje produkty o platformy takie jak Facebook Messenger czy Slack.
Wraz z ogłoszeniem inwestycji spółka wypuszcza także nową wersję swojej aplikacji. “Ada przestaje być rozwiązaniem tylko dla najemców, a staje się platformą, która oferuje wynajem dla wszystkich, włączając w to właścicieli mieszkań, współlokatorów i agencje nieruchomości”, opowiada Adam Stankiewicz, CTO firmy. “Nowa Ada po raz pierwszy pozwala wyszukiwać mieszkania bezpośrednio na naszej stronie internetowej, jest także pierwszą aplikacją dla agencji nieruchomości napędzana sztuczną inteligencją.” Ada dla agencji nieruchomości oferuje dostęp do narzędzi analitycznych i zbiorów danych na temat mieszkań, które sprawiają, że każda agencja może zacząć używać sztucznej inteligencji do zarządzania swoimi ofertami bez marnowania czasu na samodzielne zbieranie danych i tworzenie algorytmów. W przeciwieństwie do innych rozwiązań na rynku Ada dla agencji oferuje nieograniczoną liczbę ogłoszeń za darmo.

Ada jest obecnie w trakcie testów prowadzonych z wybranymi liderami rynku nieruchomości w Polsce, takimi jak Tekton Capital czy Home Broker.

YouNick_logo_mint.jpg

ada-logo-wordmark-lilac.png

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.