Nadchodzi przełom w leczeniu przepukliny.

Wstrzykiwalny materiał, który pod wpływem światła UV przybiera formę elastycznej łatki, może zrewolucjonizować dotychczasowe podejście w zabiegach rekonstrukcji tkanki miękkiej, w szczególności w leczeniu przepukliny.

Przepuklina powstaje na skutek nieprawidłowego przemieszczenie się narządów wewnętrznych (np. jelit) poza jamę brzuszną. Może mieć różną postać, z czego najczęściej występująca to przepuklina pachwinowa - dotyka ona 30% mężczyzn. Jedną z przyczyn powstawania przepukliny są osłabione powłoki brzuszne w wyniku postępującej z wiekiem utraty kolagenu, a także brak ruchu, otyłość czy ciężka praca fizyczna.
W Polsce wykonuje się ok. 40 tys. operacji przepuklin rocznie. W Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej jest to ponad 2 miliony zabiegów rocznie. To poważne schorzenie, które nieleczone może być następstwem licznych komplikacji, a nawet śmierci. Obecnie, złotym standardem zaopatrywania przepukliny jest tzw. metoda Lichtensteina. Choć zrewolucjonizowała leczenie przepuklin, to posiada szereg wad: jest inwazyjna, co wydłuża czas trwania zabiegu i rekonwalescencji pacjenta, a także ryzyko powikłań wynikających z wprowadzenia do jamy brzusznej siatki polipropylenowej, która pozostaje w niej na długie lata.
Aktualnie trwają prace nad nową i innowacyjną metodą leczenia przepuklin. Prof. dr hab. inż. Mirosława El Fray z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, opracowała nowatorską technologię zaopatrywania przepukliny z wykorzystaniem wstrzykiwalnego i biodegradowalnego biomateriału.

Opracowana przez nas technologia PhotoBioCure™ polega na wstrzyknięciu i rozprowadzeniu na przepuklinie lepkiej cieczy, która pod wpływem światła UV, przybiera elastyczną formę, a z czasem przerasta tkanką miękką by ostatecznie ulec biodegradacji w organizmie

- tłumaczy prof. dr hab. inż. Mirosława El Fray, Pomysłodawczyni i Prezes spółki Poltiss, Dyrektor Centrum Dydaktyczno-Badawczego Nanotechnologii i Instytutu Polimerów na ZUT.

Tego typu podejście do leczenia i zaopatrywania przepukliny to prawdziwy przełom w porównaniu do tradycyjnie stosowanych siatek syntetycznych. Półpłynna forma biomateriału niesie szereg korzyści związanych ze skutecznością zabiegu: skraca czas jego przeprowadzania, jest bezpieczniejsza i bardziej komfortowa dla pacjenta, pozytywnie wpływa na przebieg i czas trwania rekonwalescencji.

W spółkę Poltiss, rozwijającą technologię PhotoBioCure™, zainwestował fundusz inwestycyjny YouNick Mint, udzielając wsparcia w wysokości 2 milionów złotych. Inwestycja dokonana została przy wsparciu funduszy NCBiR z programu BRIdge Alfa. Poza finansowaniem, spółki portfelowe funduszu, działające w obszarze life science, mogą liczyć na wsparcie w rozwoju projektu w zakresie technologii, strategii regulacyjnej, badań przedklinicznych i klinicznych.

Inwestycja w Poltiss, pozwoli nam na przeprowadzenie niezbędnych prac badawczo-rozwojowych umożliwiających wykazanie skuteczności i bezpieczeństwa rozwiązania PhotoBioCure™. W kolejnych etapach czeka nas uruchomienie procedury certyfikacji i wprowadzenia produktu na rynek

- - mówi Tomasz Łasecki, współzałożyciel  Poltiss sp. z o.o.

Rozwiązanie jest opatentowane w Stanach Zjednoczonych i w Polsce oraz zgłoszone do ochrony w Europie. Technologia PhotoBioCure™ posiada potencjał do szerokiego zastosowania w regeneracji tkanek miękkich – powłok brzusznych, chirurgii tętniaka aorty brzusznej, chirurgii plastycznej czy ortopedii ręki. Zainteresowanie  rozwiązaniem wyraziły międzynarodowe spółki i koncerny produkujące wyroby medyczne.

Fundusz inwestycyjny YouNick Mint buduje wartość innowacyjnych technologii w obszarze: healthcare, digital heatlhcare i industry 4.0. Inwestujemy, rozwijamy i komercjalizujemy produkty i zaawansowane usługi  z wykorzystaniem polskiej myśli technologicznej i środków publicznych ją wspierających. Koncentrujemy się na przedsięwzięciach:  o międzynarodowym potencjale rynkowym, z propozycją wartości opartą na przewadze technologicznej, w których posiadamy know-how i rozbudowany network branżowy (partnerami technologicznymi funduszu są m.in. Budimex S.A., Fibar Group, Arrow Electronics, RCPE).  W naszym portfelu znajdują się 24 spółki, wśród nich m.in. PozLab, Nu Delta, Smart Pharma, Aplied Manufacturing Science, 2040.io, VTS.

YouNick_logo_mint.jpg

logo 1.jpg

Poltiss i YouNickMint.jpg

Tomasz Łasecki.jpg

prof dr hab Mirosława El Fray.jpg

zespół Poltiss.jpg

Tomasz Łasecki_Mirosława El Fray.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.